Įvertinta maisto papildų su omega-3 sudėtis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama maisto papildų tiekimo rinkai kontrolę, ištyrė 7 pavadinimų skirtingų koncentracijų maisto papildų sudėtį ir jų sudėtyje esančių omega-3 riebalų rūgščių kiekį. Atlikti laboratoriniai tyrimai patvirtino, kad Lietuvoje prekiaujama kokybiškais žuvų taukų pagrindu pagamintais maisto papildais – visi ištirti produktai atitiko saugos ir kokybės reikalavimus, nuokrypių nuo etiketėje deklaruojamų veikliųjų medžiagų kiekių nebuvo nustatyta.

Vartotojai turi platų pasirinkimą maisto papildų, kurių sudėtyje yra omega-3 riebalų rūgščių. Šie maisto papildai gali būti skysti, kapsulių ar guminukų pavidalo, skiriasi ir omega-3 riebalų rūgščių koncentracija juose – parduodami ir gryni omega-3 riebalų rūgščių maisto papildai, ir papildyti vitaminais ar mineralinėmis medžiagomis.

Rinkdamiesi maisto papildus vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į rekomenduojamame suvartoti per parą maisto papildų kiekyje esantį omega-3 riebalų rūgščių kiekį, kuris gali būti nuo 200 iki 3000 mg. Didesnis omega-3 riebalų rūgščių kiekis yra skystos formos bei kapsulių pavidalo (kai sudėtyje tik žuvų taukai – be papildomų vitaminų ar mineralinių medžiagų) maisto papilduose. Tačiau jis priklauso ir nuo to, iš kokios rūšies žuvų buvo išgautos omega-3 riebalų rūgštys.

Maisto papildų gamintojai ir platintojai turi užtikrinti, kad vartotojams būtų pateikiama teisinga informacija apie maisto papildų sudėtį, kad vartotojai ją įvertinę galėtų išsirinkti labiausiai jų lūkesčius atitinkančią prekę. Reikėtų nepamiršti, kad maisto papildai yra maisto produktai, todėl ženklinant, pristatant ar reklamuojant maisto papildus negali būti užsimenama apie jų gydomąsias ar profilaktines savybes ar daroma nuoroda į jas. Teiginiai apie sveikumą turi būti teisingi, aiškūs bei patikimi, o juose minimos medžiagos produkte turi būti pakankamas kiekis, užtikrinantis mitybinį arba fiziologinį poveikį.

Šiuo metu yra patvirtinta 11 teiginių apie sveikumą, susijusį su omega-3 riebalų rūgščių vartojimu. Pavyzdžiui, yra įrodyta, kad tam tikros omega-3 rūgštys yra svarbios normaliai širdies veiklai, kraujospūdžiui, trigliceridų ir cholesterolio koncentracijai kraujyje palaikyti, normaliam vaikų augimui ir vystymuisi ar smegenų funkcijai, regėjimui palaikyti. Drauge su teiginiu apie sveikumą, turi būti nurodytos visos sąlygos, kaip turėtų būti vartojamas maisto papildas, kad būtų galima tikėtis teiginyje deklaruojamo efekto.

Omega-3 riebalų rūgštys yra polinesočiosios, vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. Daugiausiai omega-3 riebalų rūgščių yra riebioje jūrinėje žuvyje – lašišoje, tune, ote, sardinėse, silkėje ir kt. Be to, jų yra ir linų sėmenų aliejuje, kiek mažiau – sojų ir rapsų aliejuose bei graikiniuose riešutuose.

Griežtai draudžiama Jonavietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Jonavietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Jonavietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 54.80.83.123.

Rašyti

Portalo Jonavietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Jonava@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Seimas svarstys, ar įteisinti vertinimo kriterijus gydymo paslaugoms

Seimas po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui pakeisti asmens sveikatos priežiūros paslaugų, apmokamų iš Privalo...

Mokinių pasiekimams gerinti mokykloms jau šiemet numatomi papildomi 12 mln. eurų

Apie 180 bendrojo ugdymo mokyklų nuo šio rudens turėtų gauti tikslines valstybės lėšas ugdymo kokybei gerinti: startuoja vadinamasis kokybės k...